Kezdőlap / Magazin /

D-vitamin: tippek a télre

Életmód
D-vitamin tippek

Junge Leute genießen die Sonne im Winter

A fény, a melegség, a napsütés a bőrünkön...

Minden, ami nyáron gyönyörködteti a testünket és a lelkünket, a hideg évszakban sajnos igencsak kevés jut belőle. Ide tartozik a D-vitamin is.

A "napvitamin", amelyet a szervezet az UVB-sugarak révén maga is elő tud állítani, elősegíti a kalcium felszívódását a belekben, és így biztosítja az erős csontokat és fogakat. Az izomerőre is hatással van, és hozzájárul az immunrendszer működéséhez.

A probléma az, hogy a D-vitamin napfény általi előállítása itthon csak március és október között lehetséges. Ez idő alatt a szervezet nemcsak az akut szükségleteit képes fedezni, hanem a zsír- és izomszövetben D-vitamin tartalékokat is felhalmozhat a téli hónapokra.

Tudta?

Minél kisebb szögben érnek minket a napsugarak, annál hosszabb az útjuk az ózonrétegen keresztül, ami azt jelenti, hogy a fontos UV-sugárzás egy része elnyelődik. Október és március között a napsugarak beesési szöge Magyarországon még délben is túl kicsi ahhoz, hogy a bőr D-vitamin-termelését serkentse.

Napsugarak a tányérodon

A napi D-vitamin-szükségletnek csupán 10-20 százalékát lehet táplálékból fedezni. Remek D-vitamin-források

  • a zsíros halak, például a lazac, a hering, makréla vagy a tonhal.

A D-vitamin sokkal kisebb mértékben van jelen

  • a májban vagy a tojássárgájában.
Légszennyezettség és az egészségTudjon meg többet
Időjárás és Radar Szerkesztőség
Ez is érdekelhet
2025. június 10., kedd

Többnyire száraz marad

Egyelőre 30°C alatti maximumok
2025. június 7., szombat

VIDEÓ

Óriási „wedge” tornádóTexasban
2025. június 6., péntek

Külföldi híreink

Télből nyárba Szibériában
Összes Top Téma
Időjárás és Radar

www.idojarasesradar.hu

facebookinstagramKapcsolat
Adatvédelem | Impresszum